Laten we banden smeden.
Lus per lus, we bouwen samen aan een enorm vangnet. Het symboliseert onze solidariteit met mensen op de vlucht.
We weven banden, we smeden banden, we bouwen samen aan een positief beeld rond migratie.
Voor een mensenwaardig onthaal van mensen op de vlucht.
Laten we banden smeden
‘Laten we banden smeden’ is een collectief kunstwerk. Het transformeert spanbandjes, die maar al te vaak als handboeien dienen bij deportaties, tot een groot vangnet van solidariteit voor mensen op de vlucht, met of zonder wettig verblijf.
Het sympboliseert de noodzaak om ons te verenigen. Burgers, het beleid, in Brussel, Vlaanderen en Wallonië, allemaal samen. We moeten de krachten bundelen om een menswaardig onthaal van mensen op de vlucht te garanderen, enkel zo kunnen ze op een duurzame manier integreren in onze samenleving.
Een gigantisch solidair net
Kunstenares Bénédicte Moyersoen is de drijvende kracht achter het project. Samen met talloze burgerbewegingen uit heel België heeft ze hieraan gewerkt. Samen tonen ze dat we migratie vanuit een positief en constructief perspectief kunnen benaderen.
Sinds april 2023 weven burges – tussen 5 en 96 jaar – in kleine groepjes aan delen van het kunstwerk : in scholen, ondernemingen of rusthuizen, op culturele evenementen of in ontmoetingsmomenten in gans België.
Al wevend aan een groot vangnet, voel je de solidariteit. Elkaar ontmoeten, ideeën delen en acties plannen voor een waardig welkom.
Een symbolisch werk in de publieke ruimte
Het werk bestaat uit 112 000 spanbandjes, die symbool staan voor het aantal mensen zonder wettig verblijf in België. Samen vormen ze het enorme vangnet dat in de publieke ruimte tentoongesteld zal worden. Het werk toont de kracht van verbinding en de wil om mensen op de vlucht warm te onthalen.
De opbouw van het enorme net, bedacht en gerealiseerd met de steun van Alain De Clerck, was enkel mogelijk dankzij een sterk collectief. Het werk kan enkel bestaan dankzij honderden personen die werden gemobiliseerd.
Het werk bestaat uit spanbandjes van recyclebaar plastiek. Het is de bedoeling dat het werk gedurende lange tijd en op vele plaatsen in België geëxposeerd kan worden. Het net draagt een symbolische boodschap uit, een boodschap die tijdloos is en toegankelijk voor iedereen.
Een ander migratiebeleid is mogelijk : een waardig onthaal, voor een duurzame integratie.
Foto’s van de ateliers, de lijst van partners en onze roep voor een menswaardig migratiebeleid vind je terug op : https://benedictemoyersoenoeuvrescollectivessolidaires.be